Portmap Rotterdam

Nissewaard wil duizend havenbanen binnenhalen

19-02-20 14:09

De gemeente Nissewaard wil jongeren in een nog te bouwen campus in Spijkenisse opleiden voor een baan bij bedrijven die de haven ondersteunen. Verder wordt op bedrijventerrein Halfweg/Molenwatering de komende 10 jaar een zogeheten ‘service valley’ ingericht. Hier komen bedrijven te zitten die onderhoudspersoneel leveren voor de haven en de industrie of IT-specialisten die bedrijven kunnen helpen bij de digitaliseringsslag.

De gemeente op het eiland Voorne-Putten, die in 2015 is ontstaan door samenvoeging van de gemeente Spijkenisse en Bernisse, zet op advies van onderzoekers van de Erasmus Universiteit in op de Rotterdamse haven. De werkgelegenheid binnen Spijkenisse en omliggende dorpen daalde tussen 2009 en 2018 van 23.236 naar 22.031 personen, terwijl de werkgelegenheid in de haven in die periode met 18 procent groeide. Daar heeft Nissewaard dus niet van geprofiteerd, concluderen de onderzoekers. Maar volgens hen is het nog niet te laat, mits Nissewaard vol inzet op het binnenhalen van bedrijven die de haven ondersteunen en het scholen van personeel in die hoek.

Dichtbij de haven
De gemeente heeft dus besloten dit te gaan doen. “Wij liggen dichter bij de Rotterdamse haven dan Rotterdam zelf. We hebben er de eerste groeistuipen van Spijkenisse aan te danken en veel mensen uit Nissewaard werken in de haven of bij bedrijven die iets met de haven te maken hebben. Die haven hóórt bij ons en wij horen bij de haven”, zei waarnemend burgemeester Govert Veldhuijzen begin dit jaar tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Techniekcampus
De nieuwe techniekcampus zou kunnen worden gebouwd bij metrostation Spijkenisse-Centrum, waar de gemeente ook goedkope woningen voor jongeren en studenten, een café en winkeltjes wil realiseren. Om die campussen op te zetten, is intensieve samenwerking nodig met ondernemers en onderwijsinstellingen. In de campus kunnen de 15.000 inwoners die hun brood in de Rotterdamse haven verdienen ook worden bijgeschoold, wat vaak nodig is door de snelle technologische ontwikkelingen.

De nog aan te leggen Service Valley kan tot gevolg hebben dat zittende bedrijven die veel ruimte innemen op Halfweg/Molenwatering naar een nieuw bedrijventerrein moeten verhuizen.