Portmap Rotterdam

Portmap verwelkomt MBS Brandwachten

24-01-20 10:08

Het nieuwste lid van Portmap, MBS Brandwachten uit Capelle aan den IJssel, is gespecialiseerd in het inzetten van repressieve brandweerpersoneel, brandwachten, buitenwachten en ‘stand-by rescue personeel’, dat zijn teams die stand-by staan bij werkzaamheden met een groot risico voor het uitvoerend onderhoudspersoneel. Zij komen in actie als er reddingen moeten plaatsvinden op grote hoogte of uit een besloten ruimtes zoals schepen, kruipruimtes en graansilo’s. Hier is vaak weinig bewegingsvrijheid en een tekort aan frisse lucht en bestaat een verhoogde kans op verstikking, bedwelming of explosies.

Volgens algemeen directeur Istvan Gal, die het bedrijf in 2011 oprichtte en zelf ook jaren ervaring heeft in het wereldje, zijn er tegenwoordig een hoop malafide bedrijven werkzaam in de brandveiligheidswereld. “Iedereen probeert in deze sector een graantje mee te pikken, en neemt het risico om ongediplomeerde medewerkers of werknemers met nul ervaring in te zetten als ervaren brandwacht, om zo de kosten te drukken.” 

Vraag naar papieren

Zijn tip aan haven- en industriebedrijven luidt dan ook: altijd eerst naar papieren vragen van deze bedrijven en check of de brandwachten rijks gediplomeerd zijn of juist alleen maar opgeleid voor industriële doeleindes. “Er zit daar een wereld van verschil in. Het gaat om mensenlevens en om veiligheid in het grote geheel, dus je moet daar heel kritisch op zijn.”

Brandwachten worden vaak verplicht gesteld vanuit de gemeente of verzekeringsmaatschappijen. Dat gebeurt met name in het geval van uitval van brand- en/of blusinstallaties, verbouwingswerkzaamheden waardoor er brandgevaarlijke situaties kunnen ontstaan, werkzaamheden waarbij veel hitte vrijkomt, zoals lassen, branden en slijpen of bij evenementen waarbij een groot aantal personen worden verwacht op een kleine oppervlakte. “Wij kunnen altijd binnen twee uur een gecertificeerde specialist leveren op het gebied van brandveiligheid en brandpreventie, ook midden in de nacht en in de weekenden, op iedere locatie in Nederland. Of je nou op zoek bent naar brandwachten, ‘first responders’, BHV’ers, rescue-teams of bouwplaatsportiers”, vertelt Gal.

Inhuur of detachering

Zijn gediplomeerde personeel kan worden ingehuurd of via detachering aan de slag gaan, of dat nou ad-hoc gebeurt of voor de langere termijn is. Voor spoedgevallen is er een 24-uurs piketdienst. Naast personeel biedt de nieuwe klant van Portmap ook het nodige op het gebied van materieel verhuur en verkoop. Dat varieert van bepakte brandweervoertuigen, tot rescue-materiaal en van toegangscontrolesystemen tot BHV-materiaal. “MBS borgt de veiligheid van klanten en ontzorgt waar nodig, zodat zij zich kunnen focussen op hun kerntaken”, licht Gal toe.

Volgens hem worden er steeds strengere eisen gesteld aan veiligheidspersoneel, zowel nationaal als internationaal. Maar als het gaat om confined space rescue loopt Nederland nog wat achter bij buurland België. “De wetgeving in Nederland is op dit vlak nog wat onduidelijk. Vanuit MBS houden we ons aan de Amerikaanse NFPA-regelgeving op het gebied van confined space rescue, die nog veel strenger is. Ik wil gewoon dat het goed en veilig gebeurt, veiligheid voor onze klanten staat op de eerste plaats. Wij werken met vaste teams die met elkaar trainen, zo weet iedereen wat men aan elkaar heeft.”

Grote klus in Waalhaven

MBS voert diverse projecten uit in de bouw, bij ziekenhuizen, evenementen, winkelcentra, maar ook scheepswerven. En dat laatste is de reden dat MBS Brandwachten besloten heeft om zich aan te sluiten bij Portmap. “Onlangs hebben we een grote opdracht gekregen voor een lange periode voor 40 professionals op een groot schip ergens in de Waalhaven. Daarnaast hebben we veel chemische klanten in de Botlek en in Europoort. Toen ik het filmpje van ome Cor voorbij zag komen van jullie op LinkedIn, dacht ik: tijd om me aan te sluiten!”

Wellicht dat het Gal interessante, nieuwe contacten oplevert, al heeft ie het naar eigen zeggen ‘druk zat’. “Ik zit niet om werk verlegen, maar je weet nooit waar het toe leidt… Bovendien zit ons kantoor vlakbij de van Brienenoordbrug, dus MBS en Portmap gaan heel goed samen.”