Portmap Rotterdam

Opnieuw overtredingen met opslagtanks in haven Rotterdam

03-06-20 14:08

Opnieuw zijn er veel overtredingen geconstateerd met opslagtanks in de Rotterdamse haven. Inspecteurs van de DCMR, de milieudienst in de regio Rijnmond, meldt dat de opslagtanks niet aan de veiligheidseisen voldoen.

De Rotterdamse haven bevat duizenden witte silo’s voor oplag, veelal met gevaarlijke stoffen. In het jaarverslag van DCMR wordt een groot aantal overtredingen met de opslagtanks geconstateerd. Vaak voldoen de opslagtanks niet aan de veiligheidseisen. Ook zijn er ‘relatief veel’ overtredingen vastgesteld bij procesinstallaties en stookinstallaties van chemiefabrieken en raffinaderijen. 

Vorig jaar zijn bij 795 inspecties in totaal 126 overtredingen gerapporteerd door inspecteurs. De bedrijven hebben een termijn gekregen waarbinnen ze de overtreding moesten oplossen. Als dat niet lukt, volgt een dwangsom. In 2019 is in drie gevallen zo’n boete opgelegd.

Odfjell-schandaal
Dat het aantal overtredingen is toegenomen, verklaart de DCMR enerzijds door het gestegen aantal controles. Tankopslagbedrijven liggen onder een vergrootglas sinds het Odfjell-schandaal, nog geen tien jaar geleden. Odfjell kwam jarenlang weg met het verwaarlozen van tanks die werden gebruikt voor de opslag van gevaarlijke stoffen in de Botlek. Het bedrijf werd in 2012 stilgelegd. Inmiddels is de terminal overgenomen door Koole.

Anderzijds nam het aantal overtredingen toe, doordat controleurs ook naar nieuwe dingen kijken. Zo is afgelopen jaar voor het eerst gelet op de onafhankelijke overvulbeveiliging - een nieuwe verplichting op opslagtanks.

Scherpe controles in 2020
In het jaarverslag kondigt de DCMR aan in 2020 scherp op opslagtanks te controleren. Volgens de inspectiedienst betreffen niet alle overtredingen een defect. Soms ontbreekt er bijvoorbeeld een procedure of is een rapport niet volledig is.