Portmap Rotterdam

Herstelplan voor start-ups voor Rotterdamse haven

30-06-20 13:57

PortXL, het wereldwijde innovatieprogramma voor de haven, heeft een herstelplan gepresenteerd voor start-ups. Het gaat om een open programma van een jaar, dat gratis toegankelijk is voor alle bedrijven in de haven.

Dat werd vorige week aangekondigd tijdens de digitale Shakeup, waar 10 maritieme start-ups en 12 scale-ups de resultaten presenteerden die zijn bereikt na hun deelname aan het 100 dagen durende innovatieprogramma PortXL. Het acceleratieprogramma werd dit jaar voor de vijfde keer gehouden.

Het hierboven genoemde Startup Herstelplan werd vorige week eveneens tijdens het online evenement gepresenteerd. Programmadeelnemers worden door PortXL gekoppeld aan relevante start-ups en kunnen co-funding krijgen voor pilots, waardoor innovatie in de Rotterdamse haven gestimuleerd wordt.

Onder druk gezet
Start-ups en scale-ups hebben het momenteel zwaar. Door de coronacrisis staan innovatiebudgetten in de maritieme en logistieke industrie onder druk. Dit heeft ertoe geleid dat veel innovatieprojecten met startups en scale-ups zijn stilgezet of op de lange baan zijn geschoven. Dit is ongunstig, want innovaties zijn juist hard nodig voor de digitalisering en energietransitie van de haven. Vandaar dat het Startup Herstelplan in het leven is geroepen.

Het plan start in september. Ieder bedrijf uit de haven kan innovatie-uitdagingen inbrengen. PortXL gaat vervolgens wereldwijd op zoek naar oplossingen en brengt die onder de aandacht. Met ‘innovatie stimuleringsbudgetten’ kunnen pilots financieel ondersteund worden. Zo worden markpartijen en start-ups met elkaar in contact gebracht en kunnen innovatieprojecten in de haven gefaciliteerd en versneld worden.

Kraamkamer voor maritieme innovatie
Barbara Kathmann, wethouder Economie bij de Gemeente Rotterdam, is erg te spreken over het initiatief. “Het plan van PortXL laat opnieuw zien dat Rotterdam de kraamkamer is voor maritieme innovatie en dat gaat tijdens Corona gewoon door. Door internationale innovaties naar Rotterdam te brengen en samen te werken met ondernemers in het maritieme cluster hier, stimuleren we de innovaties die stad en haven hard nodig hebben.” Zij roept bedrijven in de regio op hun innovatie-uitdaging bij PortXL neer te leggen. “Wanneer zij de honderd challenges - die onderdeel zijn van hun herstelplan - waarmaken, versterken we tegelijk ook onze positie als Maritime Capital of Europe.”

Vivienne de Leeuw, CFO Havenbedrijf Rotterdam, liet tijdens de lancering van het plan weten het indrukwekkend te vinden dat in tijden van enorme onzekerheid op deze wijze de handen ineen worden geslagen ‘om zuurstof te blijven bieden aan broodnodige innovatie’. “Ik ben heel erg benieuwd welke innovatieve oplossingen we de komende maanden naar Rotterdam weten te halen en hoe zij de haven kunnen gaan ondersteunen in haar transitie.”

De deelnemers aan het PortXL-programma 2020 vind je hier.