Portmap Rotterdam

Plaatsing spoorbrug Theemswegtracé online te volgen

03-04-20 11:02

Zaterdag 4 april wordt de nieuwe spoorbrug over de Rozenburgsesluis geplaatst. Het spectaculaire infrastructurele hoogstandje is online te volgen.

Het gaat om een belangrijk onderdeel van het nieuwe Theemswegtracé, de verlegging van de Havenspoorlijn bij Rozenburg. Gisteren (donderdag) werd de brug al zes meter opgevijzeld. Hierna worden er zogenaamde SPMT’s (self-propelled modular transporters) van Mammoet, die de brug gaan verplaatsen, onder de brug geplaatst.

De brug wordt daarna richting de Rozenburgsesluis gereden om daar zaterdagochtend via een ponton de oversteek te maken naar de oostzijde. Daar rijdt de brug over een speciaal hiervoor aangelegde baan van gebroken puin en zand langs de sluis naar zijn definitieve positie. Het is de bedoeling dat de brug zaterdagavond op de twee pijlers wordt geplaatst.

Afmetingen
De brug is gebouwd door Iemants uit België en bevat 4.500 ton staal. De nieuwe spoorbrug is 176,8 meter lang, 30 meter hoog en 20 meter breed. Dat biedt genoeg ruimte voor een dubbelspoor. Het Theemswegtracé is een ruim vier kilometer lang traject van een betonnen viaduct en twee stalen boogbruggen. Het tracé kost in totaal € 300 miljoen en moet een oplossing bieden voor de problematiek van de Calandbrug bij Rozenburg, de verbindende schakel in de Betuweroute naar het Europese achterland. Voor de zeescheepvaart vormt de hefbrug de toegang tot de Brittanniëhaven.

Live thuis te volgen

Voor een veilige inrijdoperatie en vanwege Corona/Covid-19 is het werkgebied niet toegankelijk voor publiek. Dit is in lijn met de adviezen van het RIVM. De operatie is hier online te volgen via de webcams.

De inrijdoperatie start naar verwachting zaterdagochtend 4 april rond 3.30 uur en gaat waarschijnlijk de gehele zaterdag tot in de avond door. Als je geen zin hebt om de gehele operatie achter je beeldscherm te zitten, dan kan na afloop de timelapse bekijken.