Portmap Rotterdam

Ned Marine Services: ‘Alle buitenlandse klussen uitgesteld of afgezegd’

11-06-20 09:12

Portmap is benieuwd hoe leden deze corona-tijd ervaren. Welke gevolgen heeft de wereldwijde virusuitbraak voor bedrijven die actief zijn in en rondom de Rotterdamse haven? Kunnen zij hun werkzaamheden nog wel uitvoeren? Merken zij een terugval in hun omzet? Hebben ze overheidssteun aangevraagd? En hoe lang denken ze dat het nog gaat duren? We belden met 5 Portmap-leden. In deze aflevering staat Ned Marine Services uit Ridderkerk centraal.

Ned Marine Services haalt zijn omzet voor 60% uit het buitenland. Na de uitbraak van het corona-virus viel dat deel van de omzet helemaal weg. Ook in Nederland lag er zeker in het begin veel werk stil. Hij werd dan ook behoorlijk getroffen door de corona-crisis.

Toch is Ger Monster, directeur van Ned Marine Services op zoek naar personeel. “Als het straks weer aantrekt, moet ik snel kunnen schakelen. Er zal hoe dan ook een inhaalslag komen.” Het bedrijf dat inspecties uitvoert en onderdelen levert voor de scheepvaart over de hele wereld zag sinds half maart dat alle buitenlandse klussen werden uitgesteld. “We konden er simpelweg niet komen. Of er waren geen vluchten beschikbaar, of de hotels zaten dicht. En nu vliegen weer voorzichtig aan mogelijk lijkt te worden, luister ik vooral naar wat mijn personeel aangeeft. Als ze nog niet naar Brazilië durven te vliegen, dan snap ik dat en respecteer ik dat, ook al roept RIVM nu dat vliegen echt veilig is.”

In Nederland gaan ook lang niet alle klussen door. Pas nog, mochten ze niet aan boord omdat bemanningsleden Corona hadden. Zijn gloednieuwe trainingslokaal is ook nog niet in gebruik gesteld. Monster heeft staatssteun aangevraagd en gekregen. Toch blijft hij optimistisch: “Sinds vorige week lijkt het echt weer wat aan te trekken. En de crisis opent ook nieuwe deuren. Zo werden wij onlangs benaderd door een Italiaans bedrijf of we hun klussen in de Benelux en Duitsland over wilden nemen, omdat ze nog niet durfden te reizen. Ik merk dat er meer saamhorigheid is dan normaal.”

Volgens Monster is onzekerheid de grootste killer van ondernemen. “Dus het is belangrijk om vooruit te blijven kijken en er vertrouwen in te houden.”