Portmap Rotterdam

Overslag Rotterdamse haven daalt met ruim kwart

29-05-20 10:50

Hoewel het totaal aantal bezoekende schepen in de Rotterdamse haven niet hard is teruggelopen, daalt de overslag in het 2e kwartaal van 2020 met zo’n 30%. Operationeel is alles onder controle: terminals draaien onverminderd door en het ziekteverzuim is niet anders dan voor de corona-virusuitbraak.

Het totaal aantal bezoekende zeeschepen is volgens het Havenbedrijf Rotterdam op dit moment niet significant lager dan het gemiddelde in dezelfde periode vorig jaar. Bij de binnenvaart is zelfs een lichte toename van het aantal schepen te zien. 

Operationeel is alles onder controle: terminals en bedrijven in de petrochemie draaien onverminderd door en het ziekteverzuim bij de operationele diensten (havenmeester, loodsen, roeiers en slepers) is niet hoger dan normaal rond deze tijd van het jaar.

Dat wil niet zeggen dat de wereldwijde uitbraak van het Corona-virus geen sporen achterlaat in de grootste haven van Europa. De daling in de overslag ten opzichte van vorig jaar zet door. Topman Allard Castelein liet onlangs doorschemeren in een interview met Nieuwsblad Transport dat de overslagdaling in het tweede kwartaal tussen de 20 en 30% uitkomt.

Lange adem
De verminderde overslag geldt zowel voor droge- als natte bulk, containers als roll on/off en overig stukgoed. Castelein verwacht dat het een geruime tijd gaat duren voordat de haven weer op zijn oude niveau is. “Ik geloof niet dat we moeten denken dat we een diep dal hebben gehad en dat we een hele snelle stijging gaan meemaken. Dat gaat niet gebeuren, dat geloof ik echt niet”, zegt hij in het interview. Hij stelt dat veel af zal hangen van wanneer er een vaccin beschikbaar komt. Hij denkt zelf dat dat waarschijnlijk pas eind volgend jaar zal zijn.

Verlengde betalingstermijn
Naar aanleiding van de Corona-uitbraak heeft het Havenbedrijf met Deltalinqs en de cargadoorsvereniging VRC afgesproken dat de betaling van het zeehavengeld in bepaalde gevallen kan worden uitgesteld. Ook kunnen bedrijven in de haven uitstel vragen van de huurbetaling.

De normale betalingstermijn van het zeehavengeld is 15 dagen (of 8 dagen als er geen overeenstemming is over automatische incasso). Deze betalingstermijn is eerder verlengd naar 30 dagen en deze regeling liep eerst tot 1 juni. Nu is dit verlengd tot  1 oktober 2020. Als de economische situatie verder genormaliseerd is zal vanaf 1 oktober 2020 de gebruikelijke betalingstermijn weer worden gehanteerd.