Portmap Rotterdam

Rijnhaven flink op de schop

06-03-20 14:01

De Rijnhaven in Rotterdam krijgt een behoorlijke metamorfose. Vanaf 2024 wordt er als het goed is hard gewerkt aan nieuwe hoogbouwwoningen, een drijvend park en een strand in het gebied tussen Katendrecht en de Kop van Zuid.

Het plan dat klaarligt moet nog verder worden uitgewerkt. Zo moet er nog een stedenbouwkundig plan en een milieuonderzoek komen en ook de gemeenteraad moet nog instemmen met de plannen.

Onderdeel van skyline
Volgens wethouder Bas Kurvers van wonen en bouwen moet de nieuwe Rijnhaven een uitbreiding worden van het centrum en zorgen voor een betere verbinding tussen Noord en Zuid. “Rijnhaven wordt een nieuw onderdeel van de skyline van Rotterdam. Het karakter van de haven blijft behouden door de kades en het uitzicht over het water”, verklaarde Kurvers tegenover verslaggevers van RTV Rijnmond.

Het is de bedoeling dat er ruim tweeduizend nieuwe woningen komen tussen de Postumalaan en het water. Het gaat om zowel sociale huurwoningen als koop- en huurwoningen in het midden en hogere segment. Op de begane grond van de hoogbouw moeten bedrijven en horecagelegenheden komen.

Drijvend park
Een derde van de Rijnhaven wordt gedempt. Dit is nodig om een drijvend park van 18 hectare aan te kunnen leggen. Langs alle kades komt ook groen, met een wandelpad rond de hele haven. Er komt ook een strandje, maar het is nog onzeker of er ook gezwommen kan worden. Dat hangt af van de stroming, de getijden en de kwaliteit van het water.