Portmap Rotterdam

Leuvepaviljoen begin volgend jaar gereed

10-06-20 15:41

Aan de Schiedamsedijk maken drie paviljoens plaats voor één nieuw gebouw: het Leuvepaviljoen. Vanaf het voorjaar van 2021 moet het gebouw onderdak bieden aan het haveninformatiepunt Port Pavillion, waar bezoekers alles te weten kunnen komen over de haven van nu.

Vorige week ging de eerste paal van het paviljoen de grond in. In verband met corona maatregelen waren hierbij slechts enkele genodigden aanwezig. Als je benieuwd bent hoe het eruit komt te zien: zie de sfeerimpressie bovenaan dit artikel. 

Op de plek van het paviljoen ontstond in de 17e eeuw de Rotterdamse haven, die inmiddels is uitgegroeid tot thuishaven voor de historische vloot van het Maritiem Museum. In Nederland zijn er 385.000 mensen aan het werk voor en door de Rotterdamse haven. 

Het Leuvepaviljoen is grotendeels opgetrokken uit glas, waardoor er goed zicht is op zowel de activiteiten in de werkplaatsen en Port Pavillion, als op het water en de Leuvehaven. De omgeving rondom het nieuwe paviljoen krijgt meer groen en meer openbare zitgelegenheden.

Informatiecentrum haven
Het nieuwe haveninformatiepunt, Port Pavillion, geeft op innovatieve wijze informatie over het havengebied, dat zich uitstrekt over meer dan 40 kilometer. Er zijn interactieve beelden, er komt een maquette en er werken ‘HavenHosts’ die alles over de haven en wat je er kunt doen kunnen vertellen. Ook kunnen mensen hier hun excursies naar de grootste haven van Europa boeken en informatie krijgen over attracties als het Maasvlaktestrand en de Landtong Rozenburg.

Werkplaatsen Maritiem Museum
Naast Port Pavillion komen er ook twee publiek toegankelijke werkplaatsen van het Maritiem Museum. Bezoekers kunnen hier met eigen ogen zien hoe de museumvloot wordt onderhouden. Hiermee wil het museum vooral jongeren in contact brengen met maritieme ambachten en de huidige technieken. In de werkplaatsen gaan lassers, smeders en timmerlieden aan het werk.

Horeca
Tot slot komen er twee horecagelegenheden met een terras met uitzicht over het water en de binnenhaven. Bewoners en andere belanghebbenden worden tijdens de bouw van het Leuvepaviljoen onder meer geïnformeerd over de voortgang via deze website van de gemeente.

Kijk hier voor de eerste vlog bij de start van de werkzaamheden.