Portmap Rotterdam

STC wil logistieke keten verder helpen met innovatieve labs

17-12-19 16:46

STC Group waarschuwt dat veel mkb-bedrijven in de logistieke keten dreigen achterop te raken, omdat ze onvoldoende aandacht hebben voor technologische ontwikkelingen. Daarom openen in een van de vestigingen van het kennis- en opleidingsinstituut voor scheepvaart, transport en havenindustrie begin volgend jaar de deuren van de leer- en onderzoeksomgeving Living Lab–Sharehouse.

Het Living Lab-Sharehouse is uniek in Europa. Het is een geavanceerde omgeving waarin gezamenlijk onderzoek, kennisdeling en innoverend vermogen centraal staan. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van 25 partijen waaronder STC mbo college Logistiek & Vervoer, Erasmus Universiteit, TNO, Vanderlande en de gemeente Rotterdam. 

Exoskeletten, VR en wearables

In het lab - gesitueerd aan de Waalhaven Zuidzijde - kunnen studenten, onderzoekers, leveranciers en klanten onderzoek doen naar de ontwikkeling en implementatie van nieuwe technologieën die relevant zijn voor warehouses, zoals Augmented Guided Vehicles, Exoskeletten, Virtual/Augmented Reality, Wearables (zoals Google Glass, HoloLens en ProGlove) en Integrale ICT- en referentie- architectuur.

Studenten van verschillende logistieke mbo-opleidingen van het STC leren tijdens hun studie proefondervindelijk werken met deze technologieën. Zo kunnen zij deze later introduceren bij de bedrijven waar zij tijdens hun studie stagelopen. "Want wij merken dat veel bedrijven - met name in het MKB - hier nog niet echt actief mee bezig zijn. Zij zijn vooral bezig met hun business runnen en hebben nauwelijks aandacht voor innovatieve technologieën die het speelveld drastisch gaan veranderen. Zij hebben ook lang niet altijd de financiële middelen om hier volop in te investeren en een deel van het personeel heeft vastgeroeste gedachten", vertelt Cantor Versluis, directeur van het STC mbo college Logistiek & Vervoer.


Boot missen

Versluis ziet het als serieus gevaar dat veel bedrijven hierdoor straks de boot dreigen te missen. "Veel mkb-bedrijven hebben niet de innovatiekracht van een DHL of Coolblue, maar moeten wel mee in de vaart der volkeren. Wij bieden ze een unieke testomgeving om hun ideeën te testen en nieuwe technologieën uit te proberen en om gebruik te maken van de denkkracht van onze studenten."

Interactie mens en robot

Volgens Versluis snijdt het mes aan twee kanten: "Studenten die bij ons een logistieke mbo-opleiding volgen, gaan later werken in een hoog geautomatiseerde omgeving. Dankzij het Living Lab kunnen we onderzoeken wat de impact van magazijntechnologieën is op de interactie tussen mens en deze technologieën." Met die kennis en ervaring kan STC studenten optimaal voorbereiden op hun toekomstige werkomgeving. Daarnaast wordt er in het lab onderzoek gedaan naar ethische aspecten en veiligheidsvraagstukken die kunnen spelen als mens en robot samen gaan werken.

Ruud de Boer van RTV Rijnmond sprak onlangs met STC-collegedirecteur Cantor Versluis en Dr. Paul Preenen, sr onderzoeker bij TNO, over de snelle technologische verandering in de logistiek en het Living Lab Sharehouse in het bijzonder. Het interview op Radio Rijnmond is hier terug te luisteren.