Portmap Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam eerste haven in Hydrogen Council

31-07-20 16:38

Havenbedrijf Rotterdam is als eerste haven toegetreden tot de Hydrogen Council, een wereldwijd samenwerkingsverband tussen bedrijven die de energietransitie willen stimuleren door toepassing van waterstof.

De Hydrogen Council is in 2017 opgericht en telt inmiddels 92 leden, met toonaangevende spelers als Air Liquide, BP, Shell, Vopak, BMW, Microsoft en Toyota. Ook grote banken en investeringsmaatschappijen, waaronder BNP Paribas, Credit Agricole en Societe Generale, zijn verbonden aan de Hydrogen Council.

Waterstof onmisbaar voor herstel

“Beleidsmakers, bedrijfsleven en investeerders wereldwijd zien de ontwikkeling van waterstof als onmisbaar voor het herstel van de huidige economische neergang als gevolg van de pandemie. De recent aangekondigde Europese, Duitse en Koreaanse waterstofplannen zijn daar duidelijke voorbeelden van”, verklaarde Benoît Potier, topman van Air Liquide en medevoorzitter van de Hydrogen Council.

De bedrijven van de Hydrogen Council erkennen volgens Potier dat we op een kritisch moment zijn aangekomen om de ontwikkeling van schone energie te versnellen en zo de klimaatdoelen te realiseren. Volgens de leden is waterstof hierin van het grootste belang.

Haven Rotterdam als internationaal knooppunt

Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam benadrukt dat waterstof DE energiedrager is van de 21e eeuw. De waterstofeconomie komt in Rotterdam op dit moment snel tot stand door de ontwikkeling van een aantal projecten. Eerder berichtte Portmap al over een pilot van het Havenbedrijf Rotterdam en Air Liquide, waarbij er in 2025 duizend vrachtwagens op waterstof moeten rijden. Er wordt door het Havenbedrijf hard gewerkt aan een grootschalig waterstofnetwerk. Het is de bedoeling dat Rotterdam een internationaal knooppunt voor de productie, import, toepassing en doorvoer van waterstof naar andere landen in Noordwest-Europa wordt. Lees er hier mee over.

Het Havenbedrijf hoopt als lid van de Hydrogen Council haar ervaringen te kunnen delen en van anderen te leren. Castelein: “Samen geven we deze klimaatvriendelijke brand- en grondstof een impuls.”