Portmap Rotterdam

MBS Brandwachten: ‘Door corona-uitbraak drukker dan ooit’

11-06-20 08:55

Portmap is benieuwd hoe leden deze corona-tijd ervaren. Welke gevolgen heeft de wereldwijde virusuitbraak voor bedrijven die actief zijn in en rondom de Rotterdamse haven? Kunnen zij hun werkzaamheden nog wel uitvoeren? Merken zij een terugval in hun omzet? Hebben ze overheidssteun aangevraagd? En hoe lang denken ze dat het nog gaat duren? We belden met 5 Portmap-leden. In deze aflevering staat MBS Brandwachten centraal.

Istvan Gal, directeur van MBS Brandwachten, heeft het drukker dan ooit. Hij schat in dat de vraag naar zijn werk is verdrievoudigd. “Bedrijven hebben door de aangescherpte regelgeving van het RIVM veel meer behoefte aan toezichthouders en handhavers. Veel bedrijven huren deze expertise in bij ons.”

Gal kan putten uit zijn eigen pool met mensen, die instructies krijgen van het RIVM en van de bouwprojecten waar ze worden ingezet, want per locatie kan de situatie verschillen. Hij dacht dat de vraag naar zijn experts per begin juni, nu er weer wat meer mag, wel zou teruglopen. Maar het tegendeel is waar. “We zijn juist aan het opschalen. Gemiddeld gaan we van 2 naar 3 man personeel per project. Misschien dat dat komt doordat mensen de neiging hebben om na al die maanden wat te verslappen, waardoor de noodzaak voor scherper toezicht toeneemt?”

Hij vindt dat de gemiddelde Nederlander te snel verslapt en de RIVM-regels te vaak aan zijn laars lapt. “We draven nu door. Ik zie overal weer groepen mensen te dicht op elkaar staan. Ik hoop echt dat we geen tweede golf krijgen, maar ik hou mijn hart vast.”