Portmap Rotterdam

Frequentie COVID-19-overleg teruggeschroefd

14-05-20 11:12

De Rotterdamse haven draait goed door. Operationeel is alles onder controle en zowel bij de terminals als de industrie is de continuïteit gewaarborgd. Daarom is besloten de frequentie van het COVID-19-havenoverleg terug te brengen naar één keer per week.

Omdat de Rotterdamse haven, inclusief bijbehorende logistiek en industrie, als vitale sector is bestempeld door zowel de Nederlandse regering als de Europese Commissie vond tot nu toe twee keer in de week onder voorzitterschap van Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam, een COVID-19-overleg plaats. Het havenoverleg is met vertegenwoordigers van nautische dienstverleners, terminals, belangenorganisaties en andere ketenpartners en heeft als doel hick-ups in de keten door het coronavirus tijdig te voorzien en te voorkomen.

Halvering overleggen
Omdat de situatie nu stabiel is, vindt het overleg vanaf nu dus nog maar één keer in de week plaats. Dat heeft Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam, laten weten. “Door nog wel één keer per week bij elkaar te komen houden we de vinger aan de pols.” Ook komt de nieuwsbrief met belangrijk nieuws en informatie rondom de virusuitbraak niet meer wekelijks uit.

Werkbezoek minister
Op 11 mei kreeg de haven van Rotterdam bezoek van Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij liet zich informeren over hoe internationaal opererende bedrijven zich staande houden tijdens de COVID-19-crisis. Zij werd ontvangen door topman Castelein en bezocht Containerterminal Rotterdam World Gateway (RWG) en LyondellBasell.

Bij RWG informeerde CEO Ronald Lugthart de minister over de preventieve maatregelen die genomen zijn en benadrukte hij de voordelen van een geautomatiseerde terminal in deze tijden. Bij chemische bedrijf LyondellBasell lichtte vice-president Willemien Terpstra de minister onder meer in over producten die verwerkt worden in gezichtsmaskers, ontsmettingsmiddelen en testkits. Ook hoorde Kaag meer over de ontwikkeling van de duurzame afvalverwerkingsinstallatie die gebouwd wordt.

Videoboodschap
Kaag heeft na afloop van haar bezoek een videoboodschap opgenomen, waarin zij het belang van de Rotterdamse haven benadrukt voor de Nederlandse economie en inzoomde op de rol als gateway naar heel Europa. “Ook in coronatijden wordt er hier keihard gewerkt om de boel draaiende te houden. Hopelijk blijven de verliezen beperkt. En we zien dat door innovatie en kennis de haven zich staande weet te houden en zich voorbereidt op een toekomst, ook met het oog op verduurzaming en vergroening.”

Bekijk hier wat de vitale beroepen zijn in de Rotterdamse haven.