Portmap Rotterdam

Rotterdamse wereldprimeur met magnetisch werkende valbeveiliging

31-07-20 15:43

Het Rotterdamse bedrijf McNetiq heeft nieuwe magneetankers ontwikkeld voor valbeveiliging bij het werken op hoogte, zoals bijvoorbeeld op boorplatformen, bij laad- en loswerkzaamheden in de haven, en in de scheepsbouw.

McNetiq speelt hiermee in op de groeiende vraag naar gecertificeerde verankeringsmogelijkheden in de haven en industrie. Het gebruiken van persoonlijke valbeveiliging is verplicht bij potentieel valgevaar van twee meter en meer. Het nieuwe type anker dient als werkplekbeveiliging op uit staal opgetrokken werkplekken zonder randbeveiliging.

Wereldprimeur
Het is volgens McNetiq het eeste magnetisch werkende valbeveiligingssysteem ter wereld. Het is gebaseerd op de zogeheten Controlock-technologie, waar het Rotterdamse bedrijf patent op heeft. Hierbij wordt de losbrekende afschuifkracht van een magnetische verankering vooraf vastgesteld.

Het innovatieve product voldoet aan alle gestelde veiligheids- en certificeringseisen. Het gebruik van magneetankers is ook nog eens duurzaam en goedkoper dan veel alternatieven, omdat tijdelijke verankeringspunten niet gelast hoeven te worden. De operator wordt met een zodanig afgemeten werklijn aan het magnetische anker verbonden, dat hij nooit voorbij de onbeveiligde rand kan komen. De ankers kunnen ook worden ingezet bij werkzaamheden aan kranen en windmolens.

Steigeranker
Eerder ontwikkelde McNetiq de Controlock-steigeranker. Dit product wordt sinds 2014 toegepast in de industriƫle steigerbouw en wordt vooral gebruikt bij opslagtanks, scheepvaart, energiecentrales, hijskranen, stalen bruggen en andere staalbouwprojecten.

McNetiq werkt samen met innovatieve partners in de Rotterdams haven. In 2018 heeft Rotterdam Port Fund een belang genomen in het bedrijf.