Portmap Rotterdam

Al vier cruiseschepen met gestrande bemanningsleden naar Rotterdam

13-05-20 11:32

Vanavond arriveert er weer een cruiseschip met gestrande bemanningsleden aan de Holland Amerikade bij Cruise Port Rotterdam. Het is het vierde cruiseschip dat in een week tijd de Rotterdamse haven aandoet.

Door de coronavirusuitbraak ligt de toeristische sector wereldwijd plat en zit de bemanning van cruiseschepen zonder werk. De cruiserederijen zijn bezig met een grote terugbrengoperatie van het personeel. Zij kunnen maar lastig naar huis, omdat er nauwelijks vliegverkeer is. De Europese personeelsleden varen ze nu naar Rotterdam, waarna ze met charters vanaf Schiphol naar hun land van herkomst gaan. Een deel gaat met de bus naar huis.

Vorige week was er voor het eerst sinds COVID-19 wereldwijd snel om zich heen greep, weer een cruiseschip te zien in Rotterdam. De Regal Princess kwam op 6 mei aan met bijna duizend Europese bemanningsleden van de rederijen Seabourn, Princess en de Holland America Line uit 23 verschillende landen.

Repatriëring via Rotterdam
Gisteren volgden er twee nieuwe cruiseschepen: de Sky Princess en de Nieuw Statendam, beide met circa met 100 bemanningsleden aan boord die moeten worden gerepatrieerd. Door de harde wind liepen de schepen vertraging op. Vandaag rond 17.00 uur arriveert een vierde cruiseschip: de Seabourn Ovation met zo’n 150 bemanningsleden. Dit schip vertrekt op 14 mei om 17:00 uur. “Havenbedrijf vindt het belangrijk dat bemanning kan repatriëren en verleent daar graag zijn medewerking aan”, aldus havenmeester René de Vries.

Alle bemanningsleden worden na aankomst van het schip opgehaald en weggebracht naar een doorreis- of eindbestemming in georganiseerde volgorde. Dit gebeurt in overleg met de autoriteiten en verloopt conform de huidige verscherpte regels van de RIVM. Zo komt het personeel met mondkapjes op van boord en mogen zij die pas af zetten als ze thuis zijn.

Kom niet kijken
Het is voor de het eerst dat de Nieuw Statendam van de Holland America Line in Rotterdam is. Het schip is sinds december 2018 in de vaart. De autoriteiten roepen liefhebbers op niet te komen kijken, omdat drukte op de kade vermeden moet worden vanwege het coronavirus.