Portmap Rotterdam

Personeel Uniport is rondhangen in kantine spuugzat

13-02-20 14:59

Komende dinsdag dient de rechtszaak tussen Uniport en het personeel van het containeroverslagbedrijf dat verplicht moet komen opdraven, terwijl er geen werk is. 

In oktober kondigde Uniport aan dat het ophoudt te bestaan, omdat de Waalhaven te ondiep is geworden voor de steeds grotere containerschepen, die hun vracht voortaan op de Maasvlakte afleveren. Ooit verwerkte het personeel zo’n half miljoen containers per jaar. De terminal in de Rotterdamse Waalhaven sluit waarschijnlijk 31 maart, maar er is al weken geen schip meer gelost bij de terminal. Ook de komende weken wordt er geen enkele container verwacht. Toch heeft de directie bepaald dat de werknemers gewoon volgens het rooster moeten blijven komen, dag en nacht. 

Darten en tafeltennis

Een deel van de medewerkers kan naar andere bedrijven, maar voor zeker de helft van hen is straks geen werk meer. De 160 werknemers die nog geen nieuwe baan hebben gevonden hangen nu maar wat rond in de kantine. Ze doden de tijd met kletsen, darten, een potje tafeltennis, roken en het staren naar hun mobiele telefoon. De havenwerkers vervelen zich rot en hebben er schoon genoeg van. Ze zien de opkomstverplichting als pestgedrag van hun baas.

Volgens de ondernemingsraad (OR) wil de directie pas een eind maken aan de situatie als er overeenstemming is over een sociaal plan met de vakbonden. Het personeel strijdt al langere tijd voor een beter plan. De OR noemt de verplichting om op te komen draven terwijl er geen werk is een gijzeling en vindt dat de werkgever het personeel onder ‘een ongelofelijke druk’ zet om in te stemmen met een sociaal plan. 

Kort geding

Daarom eist het in een kort geding vrijstelling van werk voor het personeel. Niet eerder diende een vergelijkbare zaak in Nederland. De zaak staat voor volgende week dinsdag op de rol. Ook de Inspectie SZW (de voormalige de Arbeidsinspectie) is ingeschakeld om een oordeel hierover te vellen. Voor de rondhangende mannen in de kantine zal de uitspraak waarschijnlijk niets meer betekenen. “Maar we zorgen in ieder geval voor jurisprudentie, zodat dit bij andere bedrijven niet kan gebeuren. Dan laten we toch nog iets na”, liet de OR-voorzitter in de media weten.

Uniport en moederbedrijf Steinweg Handelsveem willen niet in de media reageren.