Portmap Rotterdam

Zevende cruiseschip in maand tijd in Rotterdam

03-06-20 11:34

Spotters van cruiseschepen konden gisteren hun hart weer ophalen in Rotterdam. De repatriëring van bemanning vindt in Europa hoofdzakelijk via Rotterdam plaats. Gisteren arriveerden het vijfde, zesde èn zevende cruiseschip sinds de uitbraak van het corona-virus.

Op dinsdagochtend 2 juni arriveerden tussen zes en acht uur ‘s ochtends maar liefst drie cruiseschepen in de Rotterdamse haven: Iona, Norwegian Star en Emerald Princess. De cruiseschepen konden perfect worden gespot vanaf de punt van de Rozenburgse landtong tegenover Hoek van Holland. Hier is voldoende ruimte om de 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.

Spiksplinternieuw cruiseschip
Het grootste spektakelstuk van deze week kwam gisteren meteen als eerste aan. De Iona is een spiksplinternieuw schip van 345 meter lang, goed voor 5200 passagiers. Het is het eerste LNG aangedreven cruiseschip dat in Rotterdam arriveert. Carnival heeft nog tien cruiseschepen in bestelling die duurzaam worden aangedreven. Het schip is nog niet officieel overgedragen aan P&O Cruises, onderdeel van Carnival, maar was aan het proefvaren, onder meer voor de Deense Kust. Het cruiseschip is gebouwd op de Meyer Werft in Papenburg en krijgt een dokbeurt bij Damen Verolme in de Botlek.

Iona is het eerste cruiseschip dat sinds de COVID-19-uitbraak in Rotterdam arriveert zonder dat het gaat om de repatriëring van gestrande bemanningsleden. De twee andere cruiseschepen die gisteren in de haven van Rotterdam arriveerden hadden wel bemanningsleden aan boord die vanuit Rotterdam op verschillende manieren terugreizen naar hun geboorteland.

Meer dan duizend bemanningsleden
Een paar uur na de aankomst van de Iona arriveerde de Norwegian Star met bestemming Cruise Port Rotterdam aan de Holland Amerikakade. Aan boord zaten zo’n 150 bemanningsleden die op weg naar huis zijn. Het schip vertrekt weer op 3 juni rond 17.00 uur. Weer iets later volgde de Emerald Princess naar de ligplaats van Heerema in het Calandkanaal. Dit schip had zo’n 1200 voornamelijk Aziatische bemanningsleden aan boord van diverse rederijen. Zij zullen vanuit Rotterdam hun terugreis naar hun geboorteland vervolgen.

De bemanningsleden worden georganiseerd opgehaald en weggebracht naar hun doorreis- of eindbestemming. Dit gebeurt op verzoek van autoriteiten en conform de nu geldende strenge maatregelen. Het Havenbedrijf laat weten het belangrijk te vinden dat bemanning kan repatriëren en verleent daar graag zijn medewerking aan.

In de eerste helft van mei arriveerden er al vier cruiseschepen met gestrande bemanningsleden in Rotterdam. Op 6 mei arriveerde de Regal Princess, een week later kwamen de Sky Princess en de Nieuw Statendam, gevolgd door de Seabourn Ovation een dag later.