Portmap Rotterdam

Grootste kraanschip ter wereld naar Rotterdam

19-03-20 10:09

Het grootste half afzinkbare kraanschip ter wereld Sleipnir komt op zaterdag 21 maart aan in de haven van Rotterdam. Na Trinidad, Brazilië en Israël komt het nu ook voor het eerst in ‘thuisland’ Nederland. Het schip werd in juli vorig jaar door Heerema in de vaart genomen.

Sleipnir komt naar Rotterdam om zich voor te bereiden op toekomstige ontmantelingswerkzaamheden op de Noordzee. Het schip zal naar verwachting zo’n tien dagen in de Rotterdamse haven te bewonderen zijn. Vanwege de uitbraak van COVID-19 (coronavirus) kan er geen bezoek worden gebracht aan het schip, om de gezondheid van de bemanning te beschermen.

Facts & Figures
Sleipnir (vernoemd naar de achtvoetige hengst van de Noorse god Odin) is 220 meter lang, 102 meter breed en weegt 119.000 ton. Het biedt plaats aan 400 werknemers. Het schip vaart gemiddeld 20 kilometer per uur en heeft een ‘dual fuel’-aandrijving, waardoor het volledig op LNG (vloeibaar aardgas) kan varen.


Het schip brak in september 2019 hijsrecords voor kraanschepen met een lift van maar liefst 15.300 ton. Het half afzinkbare schip heeft twee kranen aan boord, die elk 10.000 ton kunnen tillen. Daarmee is het geschikt voor de grootste offshore-klussen, zoals het bouwen van windturbines op zee, het bouwen van belangrijke offshore-constructies en het ontmantelen van oude platforms. 

Door de op LNG varende Sleipnir te gebruiken, werkt Heerema aan het zo schoon mogelijk opruimen van verouderde boorplatforms.