Portmap Rotterdam

Bonn & Mees: ‘Van hapje eten en borrelen naar video-vergaderen was wennen’

11-06-20 09:03

Portmap is benieuwd hoe leden deze corona-tijd ervaren. Welke gevolgen heeft de wereldwijde virusuitbraak voor bedrijven die actief zijn in en rondom de Rotterdamse haven? Kunnen zij hun werkzaamheden nog wel uitvoeren? Merken zij een terugval in hun omzet? Hebben ze overheidssteun aangevraagd? En hoe lang denken ze dat het nog gaat duren? We belden met 5 Portmap-leden. In deze aflevering staat Bonn & Mees Drijvende Bokken centraal.

Peter Leenheer van Bonn & Mees Drijvende Bokken merkt dat het de afgelopen maanden, na de uitbraak van het corona-virus minder druk is geworden. Hij zag de omzet met ongeveer 30 tot 40% teruglopen. “Helemaal zeker weten of dat alleen door corona komt, doe ik niet. De ladingen die wij hijsen is vaak al maanden van te voren besteld, soms zelfs wel 5 of 6 jaar geleden. Maar het kan zijn dat er nu een paar maanden vertraging is opgetreden door de uitbraak van het corona-virus. Sommige scheepswerven hebben helemaal stilgelegen, eerst in Azië, daarna ook hier”, vertelt hij.

Leenheer heeft overheidssteun aangevraagd en gekregen en is van plan ook de komende drie maanden gebruik te maken van de regeling. “Dat zal waarschijnlijk wel om lagere bedragen gaan, want de vooruitzichten zijn rooskleuriger. Ik hoop dat het snel verder aantrekt.” Hij verwacht niet dat er binnen zijn bedrijf ontslagen zullen vallen. Sterker nog: hij is op zoek naar extra personeel. Zo kan hij nog een salesmanager en een engineer gebruiken.

De meeste bedrijven die wij spraken hebben hun kantoorpersoneel de eerste weken na de eerste grote persconferentie van premier Rutte over de Corona-uitbraak hoofdzakelijk thuis laten werken. Dat gebeurt nog steeds wel her en der, maar er wordt ook weer meer naar kantoor gegaan. Wel heeft iedereen de werkvloer moeten aanpassen: desinfecterende handgel, extra scheidingswanden en meer afstand tussen de bureaus.

Leenheer moest best wel even wennen aan de situatie en mist vooral de face-to-face contacten met personeel en klanten. “Ik vergader vooral via videobellen, terwijl ik normaal heel vaak een hapje ga eten of borrelen met mensen uit mijn netwerk. In de haven is het heel erg ons-kent-ons, je helpt elkaar op het paard. Dat is toch lastiger op afstand. Ik kan niet wachten totdat het allemaal weer wat normaler wordt.”