Portmap Rotterdam

Black Bear Carbon wil fabriek in haven Rotterdam

12-11-19 16:29

Black Bear Carbon heeft zijn oog voor een nieuwe fabriekslocatie in Nederland laten vallen op de haven van Rotterdam.

Het bedrijf heeft de afgelopen maanden verschillende locaties in Nederland verkend voor een nieuwe fabriek waar granulaat van oude banden wordt omgezet in carbon black. Carbon black (de 'kleurstof' zwart) is een cruciaal component in rubber, plastic, inkt en verf. De nieuwste zogenaamde rCB-fabriek - waarbij rCB staat voor Recovered Carbon Black - komt dus in de haven van Rotterdam.

Synergie

“Het Havenbedrijf Rotterdam wil de ontwikkeling van onze volgende fabriek graag faciliteren en er zijn aanzienlijke mogelijkheden voor optimalisatie en synergie van onze technologie in de Rotterdamse industrie”, aldus Silvio Ghyoot, CEO van Black Bear Carbon. De twee partijen starten in december in Rotterdam het project ‘Recovered Carbon Black Nederland’.

De Rotterdamse haven is blij met de komst van Black Bear Carbon en zijn geavanceerde circulaire technologie, met het oog op het realiseren van de doelstellingen die zijn geformuleerd in het Klimaatakkoord van Parijs.
De meeste fabrikanten produceren carbon black door zware aardoliefracties te verbranden, waarbij veel CO2 vrijkomt en het milieu wordt vervuild. De manier van Black Bear is veel schoner en duurzamer.

Focus op Europa

Na zes jaar testen en twee jaar productie-ervaring opgedaan te hebben, wil Black Bear nu zijn concept wereldwijd uitrollen om op grote schaal teruggewonnen carbon black te produceren. Black Bear wil honderden fabrieken uitrollen met lokale partners over de hele wereld, waarbij de focus voor nu op Europa ligt.

Wanneer de markt van oude banden volledig met een circulaire oplossing wordt verwerkt, wil Black Bear het wereldwijde olieverbruik met meer dan 215 miljoen vaten per jaar verminderen.