Portmap Rotterdam

Cruiseschip met gestrande bemanningsleden in Rotterdam

06-05-20 15:45

Voor het eerst sinds lange tijd is in Rotterdam vanmiddag weer een cruiseschip aangekomen. De Regal Princess meerde rond twee uur vanmiddag aan in de Rotterdamse haven.


Het gaat uiteraard niet om een tussenstop van een cruise, maar om gestrande Europese bemanningsleden van de rederijen Seabourn, Princess en de Holland America Line. Vanwege het coronavirus zijn namelijk alle cruises gecanceld sinds 12 maart 2020, maar het personeel van de rederijen zat nog wekenlang vast. In totaal gaat het om 940 personeelsleden uit 23 verschillende Europese landen, waaronder 14 Nederlanders. De meeste bemanningsleden komen uit Servië en Oekraïne.

Vertraging
Het schip zou eigenlijk vanmorgen om zeven uur al aanmeren bij de Holland Amerikakade, maar er ontstond vertraging, waardoor het pas twee uur vanmiddag werd. De komst van het schip en de manier waarop de opvarenden het schip verlaten, verloopt volgens het Havenbedrijf Rotterdam en Cruise Port Rotterdam volgens RIVM-richtlijnen en onder toeziend oog van de autoriteiten. Voor zover bekend, is niemand besmet met het coronavirus.

Vanuit Rotterdam gaan de meeste bemanningsleden naar Schiphol waar zij op een vliegtuig naar hun thuisland vliegen. Omdat veel van hen pas vrijdag een vlucht hebben, blijft het cruiseschip nog twee dagen liggen. Op 8 mei vertrekt de Regal Princess weer uit de haven.

De Regal Princess zelf lag wekenlang in Port Everglades bij Fort Lauderdale in de Verenigde Staten, in afwachting van toestemming van de Amerikaanse autoriteiten om te vertrekken. Normaal is er plaats voor 3500 passagiers, dus de nog geen duizend Europese bemanningsleden hadden plek zat aan boord.

De verwachting is dat de komende weken nog meer repatriëringschepen naar Rotterdam komen.