Portmap Rotterdam

W. Smit Duik- en Bergingsbedrijf: 'Duikers zijn beter beschermd dan de gemiddelde zorgprofessional'

11-06-20 08:47

Portmap is benieuwd hoe leden deze corona-tijd ervaren. Welke gevolgen heeft de wereldwijde virusuitbraak voor bedrijven die actief zijn in en rondom de Rotterdamse haven? Kunnen zij hun werkzaamheden nog wel uitvoeren? Merken zij een terugval in hun omzet? Hebben ze overheidssteun aangevraagd? En hoe lang denken ze dat het nog gaat duren? We belden met 5 Portmap-leden. In deze aflevering staat W. Smit Duik- en Bergingsbedrijf centraal.

Maurice Krul van W. Smit Duik- en Bergingsbedrijf merkte alleen de eerste twee weken van de lockdown dat het werk wat terugliep. “Dat lag niet aan ons, maar aan het gebrek aan begeleiders bij klanten, omdat iedereen opeens thuiszat.” Gelukkig heeft het bedrijf wel wat vlees om de botten en duurde de terugval niet lang. Staatssteun hoefde er dan ook niet worden aangevraagd.

Inmiddels merkt hij dat de inhaalslag begonnen is. Omdat hij beschikt over zo’n 30 duikers in loondienst, een zustervestiging in Terneuzen en een grote freelancerspool, kan hij de vraag goed aan.

Bij W. Smit Duik- en Bergingsbedrijf werd in het begin van de corona-crisis het kantoorpersoneel naar huis gestuurd. Het management werkte om en om op kantoor. Zijn duikers zijn door hun uitrusting al ‘beter beschermd dan de gemiddelde zorgprofessional’. Als ze elkaar in hun pakken hebben geholpen – waarbij 1,5 meter afstand houden onmogelijk is – desinfecteren zij zichzelf. Ook het vervoer naar klussen moest worden aangepast. Er wordt nu meer met eigen vervoer gereisd en als er wordt gecarpoold gebeurt dat in een busje i.p.v. een auto, zodat de 1,5 meter afstand beter kan worden aangehouden.

Inmiddels werkt het kantoorpersoneel weer vaker op kantoor. De bureaus staan ver uit elkaar en er zijn schermen geplaatst. Krul merkte dat het thuiswerken prima verliep. “Het scheelt dat wij een 24-uurs-winkel hebben en mensen al vanuit huis konden inloggen, dus er hoefde na de virusuitbraak niet speciaal iets geregeld te worden.”
Hij verwacht dat de economische malaise in het algemeen nog wel een jaar of twee, drie gaat duren. “Als er een tweede golf komt, is er pas echt stront aan de knikker.”